Rosenseriens ingredienser

Rosenserien använder sig endast av biologiska råvaror av högsta kvalitet. På varje produkt står dess fullständiga innehåll på svenska och "inci", den kemiska beteckningen.

Nedan finns en lista på alla ingredienser vi använder, i parantes står den kemiska beteckningen. Observera att ett ämne som är framställt syntetiskt kan ha samma kemiska beteckning som ett biologiskt ämne, trots att de kan ha olika egenskaper för huden och miljön. Det kemiska namnet säger heller inget om vilken del av en växt som används, hur den utvinns eller är odlad.

Längst ner på sidan hittar du ingredienser och råvaror som Rosenserien valt att inte använda av olika skäl.
Läs mer om Rosenseriens filosofi kring råvaror och innehåll på www.Rosenserien.com

 

 

(Uppdaterad 2010-09-01)

 

ALLANTOIN (Allantoin): Utvinns ur vallörtsrot. Det har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.

 

ALOE VERA (Aloe barbadensis gel): Utvinns ur en liljeväxt som liknar en kaktus. Har en rad goda effekter på huden hos personer med olika slag av hudproblem. Hjälper huden behålla sin fuktighet och smidighet.

 

ALUN (Potassium alum): Ett naturligt saltmineral som utvinns i Sverige. Sammandragande effekt.

 

ANTIOXIDANT (OCH) NATRIUMSALT (Gluconolactone(and)Sodium Benzoate): Utvinns ur majs och från fruktsalt. Kraftig antioxidant som ökar fuktigheten i huden och ökar hållbarheten på produkten.

 

APRIKOSKÄRNOLJA (Prunus armeniaca): En mild olja med skyddande och mjukgörande egenskaper, sägs kunna förbättra elasticiteten i huden.

 

APRIKOSKÄRNMJÖL (Prunus armeniaca)Finmalet mjöl av aprikoskärnor, används till skrubbning av huden.

 

ARNIKA / Hästfibbla/slåttergubbe (Tinkture Arnica montana): Arnikans aktiva ämnen finns både i roten och i blommorna. Är traditionellt använd inom folkmedicin.

 

AVOKADOOLJA (Persea gratissima): Pressas ur avokadofrukten som är mycket rik på A-, D och E-vitaminer. Har en normaliserande verkan på huden. Avokadooljan är en mild, närande och vitaminrik olja.

 

A-VITAMIN (Retinol palmitate) (Carotene):  Utvinns ur betakaroten i morötter och nypon. Används i många s k antirynkkrämer.

 

BIOKONSERVERING (Ethylhexylglycerin): Konserveringsmedel som är tillverkat av vegetabiliska fetter.

 

BIVAX (Cera flava): Är en blandning av växtvax, pollen och ett sekret som finns i en körtel på undersidan av biet. Verkar lugnande på huden och är uppmjukande.

 

CALENDULA: se Ringblomma

 

CITRONELLOL: Naturlig beståndsdel i rosenolja.

 

CITRONESTER (Triethyl citrate): Hämtas från citron och finns i vår deodorant.  Citronester förhindrar enzymerna att bryta ner svetten till ammoniak, urinämne eller dylikt.

 

CITRUSOLJOR (Citric acid): Se fruktsyror.

 

C-VITAMIN (Ascorbic acid): Utvinns ur frukt och vinbär. Fungerar som konserveringsmedel och antioxidant. Slätar även ut huden enligt de senaste rönen.

 

C-VITAMIN (Citrus Aurantium Dulcis): Stabiliserat C-vitaminkoncentrat från apelsiner som har en djupverkande effekt. En kraftig antioxidant. Collagenet i huden skyddas och nybildas, ger ett skydd mot fria radikaler. Kan ha en blekande effekt på pigmentfläckar.

 

DHA (Dihydroxyacetone): En sockerlösning framställd av sockerbetan som får yttersta hudlagret att bli brunt. Ingrediensen är godkänd och väl beprövad sedan 30 år tillbaka.

 

ECHINACEA/ röd solhatt (Echinacea purpurea): Har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin, både invärtes och utvärtes.

 

ENBÄR (Juniperus communis): Eterisk olja som är utrensande. Den stimulerar huden och motverkar celluliter.

 

EUKALYPTUS (Eycalyptus polybractea): Utvinns från bladen och är lätt kylande.

 

E-VITAMIN (Tocopherol): Naturlig E-vitamin som utvinns från vegetabiliska oljor. Motverkar fria radikaler i huden och förebygger rynkbildning.

 

FRUKTSYROR (Citric acid): Utvinns ur frukt och sockerrör. Används i små mängder för vitaminernas skull. I större mängder påverkas pH-värdet i produkten som då blir surt.  Rosenseriens produkter är pH-balanserade.

 

GERANIOL: Naturlig beståndsdel i rosenolja.

 

GUARKÄRNMJÖL (Guar hydroxypropyltrimonium chloride): Utvinns ur frön av baljväxten Cyamopsis tetragonoloba. Motverkar statisk elektricitet och flygigt hår. Gör håret smidigare, mjukare och lenare.

 

GURKÖRTSOLJA (Borago officinalis): Pressas ur gurkörtens frön. Innehåller den fleromättade fettsyran GLA som är fuktighetsbevarande och ökar cellernas syreupptagning.

 

HAMAMELIS: se Trollhassel

 

HAVSSALT (Sodium chloride): Näringsrika salter från havet.

 

HAVTORNSOLJA (Hippophae rhamnoides): Tas från frukten på Havtornsbusken. Rik på karoten, C-vitamin och Omega 3, 6, 7 och 9. Unik förmåga att vitalisera huden.

 

JAPANSK PEPPARMYNTA/MENTHOL (Mentha arvensis): Pepparmynta är en perenn ört med mörkgröna, tandade blad. Har en kylande effekt på huden. Den är stimulerande och uppfriskande och ger nytt liv till trötta ben och fötter. Klådstillande vid insektsbett. Även kallad menthol.

 

JOJOBAOLJA (Buxus chinensis / Simmondsia chinensis): Utvinns genom pressning av jojobaväxtens frön. Oljan mjukgör, skyddar och binder hudens fuktighet samt ger huden en sammetslen känsla. Rosenseriens Jojobaolja är kallpressad.

 

JOHANNESÖRT (Hypericum perforatum): Örtens blomknoppar innehåller en rödviolett saft, kallad hypericin, som är sammandragande på huden. Traditionellt använd inom folkmedicin.

 

JORDGUBBSAROM (Fragaria ananassa):Naturlig jordgubbsarom framställd av ekologiskt odlade jordgubbar.

 

KAMFER (Cinnamomum camphora): Kamferoljan är värmande och stimulerande. Motverkar mjölksyra. Traditionellt använd inom folkmedicin.

 

KAMOMILL (Chamomilla nobilis): Har en lugnande effekt på huden. Traditionellt använd inom folkmedicin.

 

KARNAUBAVAX (Carnauba): Utvinns ur bladen på en vaxpalm i Brasilien. Ett starkt vattenavvisande vax, starkare än syntetiska vax. Ger glans och täpper inte till porerna som mineraloljor. Skyddar mot väder och vind och bevarar värme och fukt. Mjukar upp torr och narig hud.

 

KAROTEN/KAROTIN (Betacarotene) (Carotene): Morotsextrakt. Provitamin A. Balanserande effekt på huden.

 

KASTANJ (Aesculus hippocastanum): Utvinns ur kärnan på kastanjefrukten. Stimulerande och ger en naturlig brun färg.

 

KINESISKT GRÖNT TE (Camellia sinensis): Grönt te är till skillnad från svart te inte fermenterat (en konstgjord jäsningsprocess) och behåller därmed alla vitaminer, mineraler och sin höga halt av bl a garvämnen som hör till gruppen polyfenoler. Dessa bidrar till det gröna teets hälsosamma effekter. Grönt te gör huden mer elastisk, lugnar huden och skyddar den mot yttre påfrestningar.

 

KOKOSFETTGLYCERIDER (Glyceryl Stearate) (Glyceryl Palmitate): Utvinns ur kokos. Fuktighetsbevarande, mjukgörande och konsistensgivare.

 

KOKOSOLJA FETTSYRA (Caprylic/Capric triglyceride): Framställt av kokosfett. Mjukgör och skyddar, ger ingen fet yta.

 

KOKOS ÅTERFETTNINGSMEDEL (Cocamide DEA):  Framställd av olivolja och kokos. Återfettar huden.

 

KRYDDNEJLIKA (Eugenia caryphyollata): Verkar lugnande på huden och har en konserverande effekt.

 

LAVENDELOLJA (Lavendula angustifolia): Utvinns genom destillering av blommorna. Oljan har en unik förmåga att regenerera huden samt understödja hudens egen förmåga att bilda ny vävnad. Den har en lugnande och balanserande effekt.

 

LIMONENE: Naturlig beståndsdel i eteriska oljor.

 

LINALOOL: Naturlig beståndsdel i lavendelolja.

 

LITSEA CUBEBA (Litsea cubeba fruit oil): Eterisk olja från citrusfrukt. Anses ha en uppstramande och utrensande effekt.

 

MANDELOLJA (Prunus amygdalus): Erhålls av fröna på mandelträdet. Oljan är mild, icke irriterande och absorberas lätt av huden som blir mjuk, len och smidig.

 

MENTHOL: Se Japansk pepparmynta.

 

MIKRONISERAD PIMPSTEN (Pumice): Små delar av pimpsten som används för att skrubba bort döda hudceller (peeling av huden).

 

MOROTSEXTRAKT (Daucus Carrota): se Karoten.

 

NYPONFRÖOLJA (Rosa rubiginosa): Utvinns ur fröna som finns i nyponrosens frukter. Innehåller mycket hög halt av C-vitamin. En mycket aktiv olja, näringsrik och effektiv vid problemhud.

 

OLIVKÄRNGRANULAT (Olea europaea seed powder): Krossade olivkärnor som mjukgör huden vid peeling.

 

OLIVOLJA (Olea europaea): Kallpressad olja från oliver. Oljan är uppmjukande samt verkar närande och skyddande på huden. Innehåller E-vitamin.

 

PALMDERIVAT (Laureth-2):  Palmderivat utvinns ur kärnorna i palmens frukter. Används som tvättsubstans.

 

PALMFETTSYRA (Cetyl alkohol): Konsistensgivare i krämer, gör huden mjuk och len.

 

PALM KERNEL (Na-laureth sulfate): Rosenseriens palm kernel framställs ur palmkärnor och är en mild, hudvänlig tvättsubstans.  Na-laureth sulfate kan även framställas från petrokemiska industrin och fettindustrin (av vegetabiliskt och animaliskt fett), dessa Na-laureth sulfater använder inte Rosenserien.

 

PALM- OCH KOKOSFETTSYRA (Stearic acid): Utvinns ur kokosnötter. Är konsistens-givande i krämer. 

 

PEPPARMYNTA (Mentha piperita):  Eterisk olja som utvinns ur bladen på mynta. Sammandragande, kylande, minskar klåda.

 

PLOMMONEXTRAKT (Prunus domestica): Gör huden mjuk och len. Antioxidant, rik på E-vitamin. Doftsättare till Herrdeodoranten.

 

PRO VITAMIN B5 (Panthenol): Utvinns ur vetekli. D-panthenol binder fukten i huden, påskyndar celltillväxten. Mjukgör en torr hårbotten.

 

RAPSOLJA (Brassica Napus): Mjukgörande, skyddande och näringsrik olja. Innehåller E-vitamin. Tas lätt upp av huden.

 

RICINOLJA (Ricinis communis): En fet och tjock olja som utvinns ur ricinbuskens frön. Oljan upptas mycket långsamt av huden och används i massageoljor där det är viktigt att oljan inte absorberas för snabbt.

 

RINGBLOMMA/CALENDULA (Calendula officinalis): En korgblommig växt med orangegula blommor. Den har en skyddande verkan på huden. Ringblomman har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.

 

ROSA NATURLERA (Pink clay): Rosa lera som är balanserande, avslappnande och mjukgörande på huden. Rengör på djupet, stimulerar cellförnyelsen och ökar hudens spänst.

 

ROSENESSENS (Rosa centifolia): En eterisk olja som utvinns ur vilda nyponrosor. Är mycket bra på torr, känslig och åldrad hud.

 

ROSENOLJA (Rosa damascena): Den mest exklusiva olja som finns. En eterisk olja som utvinns ur kronbladen på rosor. Det går åt 5000 kg rosenblad för att framställa 1 liter rosenolja. Rosor har använts i hudvård under flera tusen år i bl a  Kina, Indien och Europa. Är mycket bra på torr, känslig och åldrad hud. Rosenoljan har en doft som många doftallergiker tål. Ursprungsland: Bulgarien.

 

ROSENROT (Rhodiola rosea): Doften liknar ros. Framställs genom destillering av roten. Är uppfräschande och avstressande för huden, verkar även vitaliserande.

 

ROSMARIN (Rosmarinus officinalis): Använd växtdel är bladen. Ger huden elasticitet. Sammandragande och motverkar celluliter.

 

SANDELTRÄ (Santalum album): Avslappnande och svalkande på huden. Varm trädoft, vanlig i herrdofter. Doftsättare till Herrdeodoranten.

 

SHEASMÖR (Butyrospermum parkii): Kommer från sheaträdet. Sheasmör har en vattenbindande effekt samt bevarar huden mot uttorkning.

 

SOCKERDERIVAT (Decyl Glucoside): Tvättämne framställt av kokos och majs. Löser bl a fett. 100% nedbrytbart.

 

SOLROSOLJA (Helianthus annuus): En vitaminrik olja som kallpressats ur solrosor.

 

SQUALANE (Squalane): Rosenseriens squalane är vegetabiliskt och framställt av olivolja. Squalane ger huden en silkig yta. Är även uppmjukande och fuktighetsbevarande. Liknar hudens eget sebum.

 

TALK (Talc): Gör att make up produkter sitter bättre på huden. Medicinsk kvalitet.

 

TISTELOLJA (Carthamus tinctorius): Utvinns ur tistelns frön och innehåller en hög halt av linolsyra. En mycket näringsrik fettsyra. Stimulerar nybildning av hudens celler.

 

TROLLHASSEL/HAMAMELIS (Hamamelis virginana): Verkar lugnande och sammandragande. Kan motverka mörka ringar runt ögonen. Vanlig inom folkmedicin.

 

TVÄTTSUBSTANS (TEA-laurethsulfate): Se vegetabilisk tvättsubstans.

 

TVÄTTÄMNE (Decylglucoside (and) Cocamidopropyl Betaine): Sockertensid från majs och kokosfett. Effektivt mild rengörare, 100% nedbrytningsbar i naturen.

 

VEGETABILISK EMULGATOR (Beheneth-10, Cetearyl glucoside, Glyceryl stearate, Olus(and) Oleylerucate(and) Ricinus communis, Polysorbate 20, Sodium stearoyl lactylate): Emulgeringsmedel används för att få ämnen att förena sig och för att ge bra konsistens. Alla dessa ämnen Rosenserien använder framställs av olika vegetabiliska oljor och växter.De emulgeringsmedel Rosenserien använder är framställda av olika vegetabiliska oljor och växter. Tillförs för att få ämnen att förena sig och för att ge bra konsistens.

                               

VEGETABILISK FUKTBINDARE (Biosaccharide Gum-1): Utvinns ur majs och soja. Verkar fuktighetsbevarande, stärkande och skyddande på huden.

 

VEGETABILISKT GLYCEROL (Glycerin): Utvinns ur vegetabiliska fetter. Fuktighetsbevarande och mjukgörande.

 

VEGETABILISK PÄRLGLANS (Cocamide DEA Glycol (and) Laureth (and) Cocamide propyl Betaine): Framställs av majs- och kokosfett. Mild rengörare i Rosenseriens schampo.

 

VEGETABILISKT SORBITOL (Sorbitol) Sorbitol: är en fuktighetsbindare och ger en sammetslen känsla på huden. Utvinns ur bär.

 

VEGETABILISK STEARINSYRA (Magnesium Stearate): Ett salt framtaget ur stearinsyra. Rosenserien hämtar stearinsyra från kokosfett, palmfett och olivolja.

 

VEGETABILISK TVÄTTSUBSTANS (TEA-laurethsulfate): Utvinns ur palmextrakt och kokosderivater. Rengör huden milt och skonsamt.

 

VETEGRODDSOLJA (Triticum vulgare): Utvinns ur vetegroddar. Gör huden mjuk och smidig. Näringsrik, innehåller bl a mycket E-vitamin.

 

VINDRUVSKÄRNEXTRAKT (Vitis vinifera): Kraftig antioxidant. Utvinns ur kärnorna från blå vindruvor. Doftsättare till Herrdeodoranten.

 

VINTERGRÖNA (Gaultheria fragrantissima): Eterisk olja. Den ger liv till trötta, tunga fötter och ben.

 

VÄXTFIBRER (Cellulose): Cellulosa används som förtjockningsmedel inom livsmedelsindustrin och i hudvårdsprodukter.

 

VÄXTLECITIN (Lecithin): Utvinns ur sojabönor. Har en välgörande effekt på torr hud och är fuktighetsbevarande. Är även rik på protein.

 

VÄXTPARFYM (Parfum): Eteriska oljor från olika växter.

 

XANTHANGUM (Xanthan gum): Är ett växtslem. Skyddar mot mekanisk och kemisk påverkan samt verkar svalkande och mjukgörande.

 

Ingredienser du bör undvika

Forskarna har under många år diskuterat fram och tillbaka om vilka ämnen som kroppen kan ta upp genom huden och kunskapen ökar hela tiden.  Nu används t ex smärtlindrande salvor som ger effekt direkt på huden.

Rosenseriens filosofi är att det mesta vi lägger på huden kan tas upp av vår kropp på olika sätt och därför är det viktigt för oss att bara använda ingredienser som liknar det vi äter. Här kommer ett urval av råvaror som Rosenserien undviker av olika anledningar, några är enligt rapporter inte gynnsamma för vår hälsa och andra framställs på tvivelaktiga sätt.
Ställ alltid höga krav på dina produkter.

 

AKRYLAMID:
Tillhör gruppen Polyakrylater används som förtjockningsmedel.

ALKOHOLER:
Räknas till gruppen lösningsmedel, används för att konservera produkter.

ALUMINIUMKLORID:
Används i många deodoranter.

ANIMALISKA INGREDIENSER:
Från döda djur.

BHA:
Antioxidant.

BHT:
Antioxidant.

2-BROMO-2NITROPROPAN-1,3DIOL:
Antimikrobiellt ämne.

CARBOMER:
Emulgeringsmedel.

FORMALDEHYD:
Används som konserveringsmedel.

IMIDAZOLIDINYL UREA:
Antimikrobiellt ämne.

KALIUMALUN:
Aluminiumkaliumsulfat.

KATHON CG:
Konserveringsmedel

LANOLIN:
Ullfett. Används som mjukgörare i krämer.

LARD:
Ister från gris, emulgeringsmedel.

METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE:
Konserveringsmedel.

 

MINERALOLJA:
Från bergolja, används som mjukgörare.

PARAFFINUM LIQUIDUM:
Från bergsolja, används som mjukgörare.

PETROLATUM:
Från bergsolja, används som mjukgörare.

SODIUM BORATE:
Emulgeringsmedel.

TETRASODIUM EDTA:
En komplexbildare.

TRICLOSAN:
Antimikrobiellt ämne.

VASELIN:
Från bergsolja, används som mjukgörare.

 

  

Du som är intresserad av att veta mer om det du smörjer in på din hud kan få mer information i Tox-infohandboken KOSMETIKA OCH HYGIENPRODUKTER, DEL 7, 1996. Av Henry Johansson och Erik Zimerson.

 

REFERENSER

Andersen Finn., Guldet från växterna. 

Artaromaförlaget 2004.

Andersen Finn., Skapa din egen naturkosmetika.

Artaroma-förlaget 2005.

Andersen Finn., Handgjord naturkosmetika.

Artaromaförlaget 2003.

Bilski Ullmark Susanne., Aromaterapi för alla. Gösta Ullmark AB 1997.

Johansson Henry och Zimerson Erik.,

Tox-info handboken Kosmetika och Hygien-

produkter Del 7 1996.

Lodén Marie., Ren, mjuk och vacker-Kemi och funktion hos kosmetika. 2002 Apotekarsocieteten

ISBN 91-8627-495-3

Mattsson Christina och Sundman Bertil., Inte

bara vacker. Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet, KTF 2000.

 

Olivkärngranulat (Olea europaea seed powder): Krossade olivkärnor som

mjukgör huden vid peeling.

 

 
 
 

 

Naturlig känsla © 2010 • Renvägen 14, Myggenäs, Tjörn • Tel 070-99 49 012 • Bankgiro 622-0925

Naturlig Känsla -  friskvård för kropp & själ

Naturlig Känsla -  friskvård för kropp & själ